NCC-Battlefield tour ‘Overlord’.
Normandië, Frankrijk
25 april – 4 mei 2008.

Zeventig jaar geleden had nog niemand gehoord van ‘Overlord’. Het betekent in het Engels ‘Opperheer’. Het woord had geen verdere betekenis. Nu na 64 jaar roept het woord ‘Overlord’ beelden op van geheimzinnigheid, hevige strijd, heldendom en tragiek. Op 6 juni 1944 landden Engelse, Canadese en Amerikaanse troepen op de stranden van Normandië, tijdens operatie ‘Overlord’. Over een breedte van 80 kilometer werd een overmacht aan manschappen en materieel aan land gebracht. Dit alles is te zien in de film ‘De langste Dag’, naar het gelijknamige boek van Cornelius Ryan. Wij gaan in onze omzwervingen langs de Normandische kust zo veel mogelijk deze film volgen.

Bij iedere tienjarige herdenking, zien we meer en meer vlagvertoon en zien we de Normandische kust toeristischer worden. Helemaal kunnen we niet ontsnappen aan die mallemolen, maar we proberen toch om wandelend de geschiedenis in ons op nemen, terwijl we luisteren naar verhalen en anekdotes. Bovendien is de Normandische kust afwisselend en schitterend mooi.

De reis naar Normandië zullen we in drie etappes doen. Vrijdagavond (25 april) ontmoeten we elkaar in Ellewoutsdijk. Op zaterdag 26 april rijden we ca 200 km naar Petit Fort Philippe, bij Calais. Daar drinken we een glaasje met elkaar en maken een schitterende strandwandeling. Op zondag rijden we ca 420 km naar Arromanches. Dat wordt de ‘uitvalsbasis’ voor onze excursies. We hebben een camping geboekt met prima en schoon sanitair, wasmachines, enz. Met voor de jeugd een soccer-home, een basketbalveld, een tafeltennistafel, enz. Als we de achterpoort uitgaan, staan we meteen tussen de terrasjes van het kleurrijke Arromanches. Het zal niet alle dagen ‘bommen en granaten’ zijn. Om de andere dag hebben we een ‘vrije’ dag. Dus maandag, woensdag en vrijdag trekken we erop uit. Dat worden drukke dagen, maar dan zorgen wij voor een warme hap en een lekker toetje. De andere dagen kunnen jullie naar bijvoorbeeld Bayeux, Cannes of lekker wandelen en genieten van het oude landschap. We gaan in twee etappes terug: op zaterdag naar Petit Fort Philippe en op zondag naar huis. In het deelnamebedrag zijn, naast overnachtingen, alle museumbezoeken en vier maal een warme hap inbegrepen.

Voor middelbare scholieren is dit een buitenkansje: als je hier een paar dagen hebt rondgestruind, heb je zo veel informatie, dat je eigenlijk een werkstuk bij elkaar hebt verzameld voor het vak Geschiedenis.

Je meldt je elektronisch aan. Wil je de traditionele kartonnen groene kaart gebruiken, vermeldt dan op die kaart een e-mailadres van een je zelf, een kennis, vriend, zoon.

Inschrijving: liefst via cww.ncc.nl

Eventueel groene kaart: E. Zwiebel, Eibergseweg 16, 7141 CE Groenlo.

Kosten: Per equipe € 95,- Daar bovenop € 80,- voor iedere volwassene en € 60,- voor ieder puber en € 55,- voor ieder kind jonger dan 12 jaar.

Aanbetaling:  € 175,-  voor 15 februari 2008 naar 9683817, tnv. E.Zwiebel, Groenlo, ovv. ‘Normandië’ en lidnummer.

Vermeld het paspoort- of ID nummer van het gezinshoofd en jouw CCI –nummer!

Honden zijn op de camping in Arromanches niet toegelaten. We gaan nog nader overleggen. Als de hond mee zou mogen, moet daar ter plekke voor betaald worden.

Zijn we niet duidelijk geweest: mail dan even jdkrommenhoek@kpnplanet.nl

Verdere informatie: deelnemers kunnen via een website (het adres laten we weten in de inlotingsbrief) uitgebreide informatie binnen halen (routebeschrijving, deelnemerslijst, historische informatie, enz.)

De rallycommissie bestaat uit Elly en Leon Koppenol, Vera en Hans Krommenhoek(rallyleiders), Annemarie en Eric Zwiebel(financiën).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

normandie

2008

ncc

hoofdpagina

last update: 21 december 2007